2014-10-13 07:30Pressmeddelande

Pressinbjudan: Hjärnforskning i fokus på Forska!Sverige-dagen ”Gathering our brains"

Den 15e oktober är det dags för Forska!Sverige-dagen på Uppsala slott, där den nya ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, kommer att tala. Temat för dagen är ”Gathering our brains” och ledande hjärnforskare kommer berätta om nya framsteg, vilket är mycket aktuellt i och med årets Nobelpris. Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin kommer prata om vad som krävs för att stärka medicinsk forskning i Sverige och det blir också ett samtal med regeringens utredare för en life science strategi. Forska!Sveriges årliga utmärkelser kommer också att delas ut.

-  Det har skett stora genombrott inom hjärnforskningen och behandlingar för sjukdomar, t ex Alzheimers, är på väg. Det är otroligt spännande och vi ser fram emot att höra mer om detta från ledande forskare och entreprenörer på Forska!Sverige-dagen, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

På Forska!Sverige-dagen samlas ett begränsat antal personligt inbjudna beslutsfattare från vård, akademi, näringsliv, patientorganisationer, fackförbund och politik för konstruktiva samtal om hur vi ska förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och hälsa i Sverige.

-  I år är vi glada över att ha nya forskningsministern och även regeringens samordnare för life science-sektorn på plats för ett samtal om en svensk life science-strategi. Vi kommer också att presentera det nya initiativet ”Agenda för hälsa & välstånd” där 26 aktörer från olika organisationer samarbetar för att ta fram åtgärdsförslag i syfte att snabba på viktiga förändringsprocesser, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Under dagen kommer även Forska!Sveriges årliga utmärkelser att delas ut till en forskare och en politisk beslutsfattare som gjort stora bedrifter för den medicinska forskningen.

Se program här

Media inbjuds att delta.

Var god anmäl till Hanna Agardh hanna.agardh@forskasverige.se tel 073 3497980

Tid: 15e oktober 14.00 – 18.00

Plats: Uppsala slott, Tornsalen, Landshövdingens representationsvåning, ingång A

För ytterligare information, kontakta: Anna Nilsson Vindefjärd, Generalsekreterare, Forska!Sverige, 070-388 35 96, anna@forskasverige.se

Forska!Sverige är en oberoende stiftelse som verkar för att förbättra villkoren för medicinsk forskning och dess tillämpning. Stiftelsen har grundats av personer från olika delar av samhället: politiken, näringslivet, kulturen, fackföreningarna, vården och universiteten. Forska!Sveriges vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till godo. www.forskasverige.se


Forska!Sverige - för hälsa och välstånd


Om Forska!Sverige

Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland anat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 33 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.


Kontaktpersoner

Anna Nilsson Vindefjärd
Generalsekreterare
Anna Nilsson Vindefjärd
Sarah Roos
Kommunikationschef
Sarah Roos