2025-03-11 08:19Pressmeddelande

Nytt faktablad och forskarintervjuer visar på behov av krafttag mot virussjukdomar

Faktablad om virusorsakade sjukdomar

Kampen mot ohälsa, inte minst virussjukdomar och framtida pandemier, är en livsviktig fråga. Idag presenterar stiftelsen Forska!Sverige ett nytt faktablad som visar hur många som årligen drabbas av virussjukdomar, vad det kostar samhället och på det stora värdet av medicinsk forskning.

Idag, den 11 mars, är det fem år sedan WHO deklarerade att spridningen av SARS-CoV-2 var en pandemi. Samma dag avled den första personen i Sverige i sviterna av covid-19. Covid-19-pandemin visade hur mycket virussjukdomar kan påverka samhället – inte bara genom förlorade liv och överbelastade sjukvårdssystem, utan också genom enorma ekonomiska förluster.

–  Idag presenterar vi ett nytt faktablad där vi samlar statistik och forskarintervjuer om hur många som drabbas av virussjukdomar, vad det kostar samhället och ger konkreta exempel på hur den medicinska forskningen både idag och historiskt räddat hundratals miljoner människoliv, säger Anna Nilsson Vindefjärd, grundare och generalsekreterare för Forska!Sverige.

  • Många drabbas: Virusinfektioner är orsaken till några av våra vanligaste sjukdomar som förkylning, influensa och RS-virus. Dessutom orsakar de 12–20 procent av alla cancerfall globalt och kan öka risken för eller förvärra sjukdomar som astma, diabetes, neurologiska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Dyrt för samhället: En grov uppskattning visar att de totala kostnaderna i Sverige för virussjukdomar och dess följdsjukdomar sannolikt överstiger 100 miljarder kronor per år.
  • Tre exempel på att forskning räddar liv: Covid-19-vaccinet beräknas ha räddat cirka 32 000 liv i Sverige under 2021, globalt beräknas nästan 100 miljoner dödsfall, enbart till följd av mässling, ha undvikits med vaccin de senaste 50 åren och effektiva antivirala läkemedel räddar livet på ungefär en miljon människor med en hiv-diagnos varje år.

Forska!Sverige menar att Sverige har kompetens och möjlighet att ligga i framkant vad gäller virusforskning, men det kräver politisk handlingskraft.

–  Idag är vi 30 aktörer, som tillsammans representerar akademi, vård, företag, patienter, regioner och professioner, som uppmanar regeringen och regionerna till åtgärder för att stärka forskning som sänker samhällets kostnader, avlastar sjukvården och räddar liv, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

----------------------

Läs Forska!Sveriges faktablad om virusorsakade sjukdomar.

Se en intervju med Niklas Arnberg, professor vid Umeå universitet och ordförande för Virus- och pandemifonden, som berättar om varför politiker bör satsa mer på virusforskning.

Se en presentation av Tobias Alfven, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och professor i global barnhälsa vid Karolinska Institutet. På under 15 minuter sammanfattar han de historiska milstolparna för barnvaccinationer – en kort exposé om varifrån vaccinerna kommer, vart vi är och vart vi är på väg.

Läs en debattartikel i Altinget där faktabladet presenteras och vi ger tre uppmaningar till regeringen och regionerna. 

Läs forskningsrapporten som visar på att virussjukdomar orsakar 12-20 procent av alla cancerfall globalt.

Se Virus- och pandemifondens uppskattning av samhällskostnader för virussjukdomar och dess följdsjukdomar.

Se fler faktablad samt intervjuer med forskare och patienter som visar på det stora värdet av medicinsk forskning för hälsa.


Om Forska!Sverige

Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland annat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 40 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.


Kontaktpersoner

Anna Nilsson Vindefjärd
Generalsekreterare
Anna Nilsson Vindefjärd
Sarah Roos
Kommunikationschef
Sarah Roos