2025-05-12 12:18Pressmeddelande

Ny rapport till regeringen: Sverige behöver ”implementera mera” – för ökad hälsa och stärkt konkurrenskraft

Bild på framsidan av Forska!Sveriges och tankesmedjan "Agenda för hälsa och välstånds" nya rapport Implementera mera!

I dag presenterar stiftelsen Forska!Sverige och de 40 organisationerna i tankesmedjan ”Agenda för hälsa och välstånd” en ny rapport med konkreta förslag för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt i att utveckla och använda ny teknik som förbättrar prevention, diagnostik och behandling. Den 14 maj överlämnas förslagen till regeringen, via Jakob Forssmed, under en konferens med över 250 deltagare.

De senaste decenniernas forskningsframsteg och tekniska utveckling har gett oss nya möjligheter att förbättra hälso- och sjukvården och rädda liv. Men, det saknas ett helhetsgrepp i Sverige.

–  Aktörerna i tankesmedjan ”Agenda för hälsa och välstånd” representerar hela systemet och har det gemensamma målet att Sverige ska vara konkurrenskraftigt i att utveckla och använda ny teknik som förbättrar prevention, diagnostik och behandling. Vi har tillsammans arbetat fram analys och konkreta åtgärdsförslag som skulle bidra till att nå målet, säger Anna Nilsson Vindefjärd, grundare och generalsekreterare för Forska!Sverige.

För att ta vara på möjligheterna behövs mer kunskapsutbyte mellan tekniska och medicinska fält, hela vägen från forskning till implementering. Det behövs också välfungerande strukturer och arbetssätt som gör att nya tekniker och metoder snabbt kommer patienter till nytta i hela Sverige. Aktörerna bakom den nya rapporten pekar bland annat på behovet av att:

  • Stärka de redan existerande FoU-enheterna inom universitetssjukvården med riktade statliga medel, så att de mer proaktivt kan driva och stödja forskning, utveckling, implementering och uppföljning.
  • Regeringen ger Socialstyrelsen uppdrag om ordnad implementering och uppföljning av ny teknik för att förbättra prevention, diagnostik och behandling i hela landet. Uppdraget bör omfatta statligt stöd till regionerna både i form av kompetens och finansiering, med tydliga kriterier och krav.
  • Tydliggöra regionernas ansvar för forskning i hälso- och sjukvårdslagen och att uppdraget följs upp nationellt. Det krävs även en justering av de ekonomiska styr- och ersättningsmodellerna och harmonisering av juridiska avvägningar kring lagring och uttag av hälsodata.

Rapporten överlämnas till regeringen, via socialminister Jakob Forssmed, under en konferens med över 250 deltagare den 14 maj.

–  Det stora intresset för rapporten visar tydligt på behovet av förslagen vi arbetat med. Vi ser fram emot ett bra samtal om hur regeringen arbetar vidare med våra förslag för att skapa bättre möjligheter att utveckla och ta vara på ny teknik för att förbättra prevention, diagnostik och behandling, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

------------------

Läs rapporten Implementera mera! Vad krävs för att stärka utveckling och användning av ny teknik i syfte att förbättra prevention, diagnostik och behandling?

Läs en sammanfattning av rapporten

Läs om rapporten i en debattartikel i Dagens Industri

Den 14 maj bjuder Forska!Sverige och tankesmedjan "Agenda för hälsa och välstånd" in till en livestreamad konferens där rapporten presenteras och överlämnas till regeringen. Se program och anmäl dig här.

Läs mer om arbetet i tankesmedjan "Agenda för hälsa och välstånd" samt dess medlemmar.

Se tidigare rapporter


Om Forska!Sverige

Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland annat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 40 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.


Kontaktpersoner

Anna Nilsson Vindefjärd
Generalsekreterare
Anna Nilsson Vindefjärd
Sarah Roos
Kommunikationschef
Sarah Roos