Professor Lars Wallentin vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet tilldelas Forska!Sveriges hedersutmärkelse för sitt långa och dedikerade arbete att förbättra hjärtsjukvården och förutsättningarna för registerbaserade studier. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 23 oktober.
Med hjälp av forskning har hjärtsjukvården blivit bättre på att ställa diagnoser och på att behandla såväl akut som kronisk hjärtsjukdom. Exempelvis har dödligheten i hjärtinfarkt halverats i Sverige på bara 15 år.
Lars Wallentin är kardiolog med en lång forskargärning bakom sig och har även varit drivande i utvecklingen av de svenska kvalitetsregistren på hjärtområdet.
– Lars Wallentins insatser för att stärka förutsättningarna för att kunna behandla hjärt-kärlsjukdom i hela Sverige kan inte överskattas, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.
På 90-talet skapade Wallentin en nationell interaktiv databas tillsammans med Ulf Stenestrand. Syftet var att få mer systematik i arbetet med hjärt-patienter och deras behandlingar. Det resulterade i kvalitetsregistret RIKS-HIA, det svenska registret för hjärtintensivvård, som senare har gått samman med flera andra kvalitetsregister och bildat SWEDEHEART.
Hjärtregistret SWEDEHEART är världsledande när det gäller registerbaserade forskningsstudier där man kan kombinera fördelarna med randomiserade studier och kvalitetsregister (RRCT, Registry-based Randomized Clinical Trials).
Sveriges kvalitetsregister är kända över världen och är en stor källa till kunskap. I dessa samlas och förvaltas individbaserade patientuppgifter, hälsodata, vilka utgör en bra grund för att kunna bedriva forskning och utvärdera behandlingar. Registren bidrar också med kunskap om hur vården fungerar och kan förbättras.
Sedan ett antal år leder Wallentin, på uppdrag av europeiska kardiologföreningen, uppbyggnaden av en samarbetsorganisation med liknande register över Europa, kallat EuroHeart.
– EuroHeart har blivit en snabbt växande samarbetsorganisation som idag omfattar ett eller flera kvalitetsregister i 15 länder, och som just startar planeringen av de första internationella randomiserade registerstudierna. Denna internationella utveckling är nog det starkaste beviset för registerteknologins genomslag och betydelse både nu och i framtiden, säger Lars Wallentin.
Lars Wallentin har även varit drivande bakom tillkomsten av Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR) 2001, ett kompetenscentrum som bistår och deltar i alla aspekter av klinisk kvalitetsutveckling och forskning, och som genomför uppdrag från såväl akademi som myndigheter och industri.
-----------
Läs en intervju med Lars Wallentin i Dagens Medicin med anledning av utmärkelsen.
Se tidigare års utmärkelser här.
Mer om Lars Wallentin
Lars Wallentin är uppvuxen i Karlstad och startade sin studiebana vid Uppsala universitet där han studerade medicin 1961–1969. År 1976 disputerade han vid Linköpings universitet.
Lars Wallentin har beskrivits som ”en internationell superstjärna inom kardiologi” och har en lång forskargärning bakom sig. Han har varit verksam vid Hälsouniversitetet i Linköping (numera medicinska fakulteten vid Linköpings universitet) och sedan 1991 är han professor i kardiologi vid Uppsala universitet. År 2007 valdes han in som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin. Inte minst har han bidragit till dramatiska förbättringar av hjärtsjukvården i Sverige, och han är mannen bakom de svenska kvalitetsregistren på hjärtområdet.
Vid flera tillfällen har Lars Wallentin uppmärksammats för sin framstående forskargärning. Exempelvis har han mottagit Nordiska medicinpriset, Svenska Läkaresällskapets jubileumspris och Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring. I år uppmärksammar Forska!Sverige hans viktiga arbete genom stiftelsens hedersutmärkelse.
Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland annat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 40 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.