2018-11-26 08:36Pressmeddelande

Kjell Asplund tilldelas Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2018

null

Stiftelsen Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2018 tilldelas professor Kjell Asplund. Han får utmärkelsen för trygg navigering och praktisk klokskap i komplexa utmaningar som bland annat rör etik och lagar inom vård och forskning. Kjell Asplunds verksamhet spänner över såväl akademi, som klinisk verksamhet och myndigheter.

– Kjell Asplund är en stöttepelare i det svenska systemet, inte minst för medicinsk-etiska frågor. Forska!Sverige vill med denna hedersutmärkelse lyfta hans livslånga engagemang och integritet i dessa viktiga områden, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Stiftelsen Forska!Sverige.

Kjell Asplund är professor emeritus i medicin vid Umeå universitet. Han har tidigare arbetat som överläkare vid Norrlands universitetssjukhus, varit generaldirektör för Socialstyrelsen, nationell cancersamordnare vid Socialdepartementet, med mera. Han är ordförande för Statens beredning för medicinsk och social utvärderings vetenskapliga råd (SBU), samt ordförande för Statens medicinsk-etiska råd (Smer).

Utmärkelsen delas ut vid Forska!Sverige-dagen, som arrangeras onsdagen den 28:e november på Kungliga Myntkabinettet & Nobelmuseet i Stockholm.

För ytterligare information, kontakta:
Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare, Forska!Sverige,
070-388 35 96, anna@forskasverige.se


Läs artikel i Dagens Medicin med anledning av utmärkelsen.

Till program för Forska!Sverige-dagen.

Läs pressmeddelande om Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2018.

Läs artikel i Life Science Sweden med anledning av utmärkelsen.

Se tidigare års utmärkelser här.


Forska!Sverige är en oberoende stiftelse som verkar för att förbättra villkoren för medicinsk forskning och dess tillämpning. Stiftelsen har grundats av personer från olika delar av samhället: politik, vård, universitet, näringsliv, patientföreningar, kultur och professionsförbund. Forska!Sveriges vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till godo.

@forskasverige

Följ Forska!Sverige

Forska!Sverige värnar om framtiden - befolkningens hälsa och Sveriges välstånd. Vi månar också om allas integritet - läs vår policy här!


Om Forska!Sverige

* Forska!Sverige är en oberoende stiftelse som verkar för att förbättra villkoren för medicinsk forskning och dess tillämpning. Stiftelsen har grundats av personer från olika delar av samhället: politik, vård, universitet, näringsliv, patientföreningar, kultur och fackföreningar. Forska!Sveriges vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till godo. ...................................................................... * För att patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård, för att Sverige ska kunna behålla och utveckla kompetens och för att skapa arbetstillfällen, behöver medicinsk forskning bli en högre nationell prioritet. Forska!Sverige vill att regeringen utformar en bred och långsiktig strategi för att skapa bra förutsättningar för medicinsk forskning och dess tillämpning. På sikt bör de statliga investeringarna i medicinsk forskning fördubblas och motsvara 4 öre per vårdkrona. www.forskasverige.se


Kontaktpersoner

Anna Nilsson Vindefjärd
Generalsekreterare
Anna Nilsson Vindefjärd