Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2024 tilldelas Gunilla Enblad, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset, samt professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Utmärkelsen uppmärksammar hennes insatser för att förstå biologin hos cancersjukdomar och behandla dem med immunterapi. Hennes banbrytande arbete har skapat möjlighet att behandla cancerfall som tidigare varit obotliga, och därmed rädda liv. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 23 oktober.
Var tredje person i Sverige förväntas få cancer under sin livstid. Cancer uppstår när kroppens egna celler börjar dela sig okontrollerat och till slut stör funktionerna hos friska celler och organ. Tack vare forskningen överlever i dag sju av tio som får en cancerdiagnos.
År 2014 var Enblad och hennes kollegor i Uppsala först i Europa med att behandla cancerpatienter med en sorts immunterapi som kallas CAR-T, som använder kroppens eget immunsystem för att bekämpa sjukdomen. Det har lett fram till att flera behandlingar med immunterapi nu finns tillgängliga i Sverige.
– Med denna utmärkelse vill vi uppmärksamma Gunilla Enblads ihärdiga och framgångsrika arbete med nya behandlingsmetoder, som har skapat möjlighet att behandla cancerfall som tidigare var obotliga, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.
Metoden CAR-T, en sorts immunterapi, används i svårare fall av cancer där annan behandling, så som exempelvis strålbehandling och cellgifter, misslyckats. Behandlingen kan förlänga patienters livslängd, men också bota sjukdomar som lymfom och akut leukemi. Den har även visat sig ha effekt hos patienter med myelom och inflammatoriska sjukdomar som exempelvis SLE.
Den 23 oktober, på Forska!Sverige-dagen, tilldelas professor Gunilla Enblad stiftelsens forskarutmärkelse för sitt arbete.
– CAR T-celler är ett genombrott i behandlingen av flera svåra cancersjukdomar och väldigt lovande vid många allvarliga inflammatoriska sjukdomar. Det har varit otroligt spännande att delta i detta medicinska framsteg och vi är bara i början av utvecklingen, säger Gunilla Enblad. Jag är oerhört glad och hedrad för denna fina utmärkelse och att Forska!Sverige uppmärksammar denna nya viktiga behandling.
CAR-T-celler är exempel på avancerade terapiläkemedel, ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products). Behandlingen sker genom att patientens egna vita blodkroppar (T-celler) tas ut, utrustas med ett särskilt protein på ytan och odlas i större mängd. När cellerna sedan återförs till patienten kan de på ett mycket mer effektivt sätt söka upp och döda cancercellerna.
----------------------------------------------------------------------------------
Se ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon, där Gunilla Enblad intervjuas om utmärkelsen och sin forskning, cirka 04:30:00 in i dagens sändning.
Se tidigare års utmärkelser här.
Mer information om Gunilla Enblad
Gunilla Enbland är uppvuxen i Sollentuna och startade sin studiebana vid Umeå universitet där hon genomgick läkarutbildningen. Hon gjorde AT i Falun och flyttade sedan till Uppsala där hon blev färdig specialist i onkologi och disputerade året därpå med en avhandling om Hodgkins lymfom.
Idag är hon överläkare i onkologi sedan år 2000. Mellan år 2004 och 2012 var Enblad avdelningschef vid Onkologiska kliniken vid Akademiska sjukhuset. Hon är även professor i onkologi vid Uppsala universitet sedan 2013 och författare till mer än 200 vetenskapliga publikationer med totalt mer än 3000 citat.
Enblads forskningsområden omfattar kliniska och tumörbiologiska studier av maligna lymfom (samlingsnamn för olika sorters cancer som uppstår i lymfsystemet), samt immunterapi kliniska studier av CAR T-celler. Sedan 2019 är hon ordförande i Svenska CAR T-cellsgruppen och är även vetenskaplig rådgivare åt XNK-therapeutics och Elicera Therapeutics. Hon har suttit i styrelsen för Cancerfonden och Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Sedan 2017 är hon även ledamot av Kungliga Vetenskapssamfundet i Uppsala.
Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland annat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 40 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.