Forska!Sveriges utmärkelse 2012 går till professor Carl Borrebaeck. Han får utmärkelsen för sin banbrytande forskning inom medicin samt för sitt stora entreprenörskap. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 26 september.
– Carl Borrebaeck har gjort banbrytande forskningsupptäckter och utvecklat dem till produkter som kan användas i sjukvården. Det är ett arbete som kommer att ha stor betydelse både för den medicinska forskningen och vården, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.
Carl Borrebaeck är professor i immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola och vicerektor på Lunds universitet med ansvar för innovationsfrågor. Han har byggt upp en forskning kring både immunologi och cancer, och är också en driven entreprenör som har startat upp flera egna bolag och hjälpt andra att ta innovationer till produkter. Detta har resulterat i uppfinningar och produkter som kan användas inom sjukvården.
– Jag är glad över att Forska!Sverige uppmärksammar vikten av forskning som kan komma till praktisk nytta i sjukvården. En kombination av forskning och entreprenörskap är en nödvändighet för att bidra till förbättrad hälsa och välfärd, säger Carl Borrebaeck.
Forska!Sveriges utmärkelse består av två utmärkelser, varav den ena går till en forskare och den andra till en politisk beslutsfattare. Utmärkelsen till en beslutsfattare går till Mats Eriksson (M), ordförande i Region Hallands hälso- och sjukvårdsstyrelse.
För ytterligare information, kontakta:
Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare, Forska!Sverige
0703- 88 35 96, anna@forskasverige.se
Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola
070-8218330, carl.borrebaeck@immun.lth.se
Fakta om Forska!Sveriges utmärkelse
Fakta om pristagarna
Carl Borrebaeck
Mats Eriksson
Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland anat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 33 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.