2017-10-02 15:27Pressmeddelande

Forska!Sverige kommenterar årets Nobelpris i fysiologi eller medicin

Foto: www.nobelprize.orgFoto: www.nobelprize.org

Det är med stor glädje som Forska!Sverige gratulerar årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, professor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young. Forskarna får priset för deras upptäckt av de molekylära mekanismer som styr vår inre klocka, den cirkadiska rytmen.

Tillsammans har de tre forskarna bidragit till att förklara de centrala mekanismerna som styr vår cirkadiska rytm. Cirkadianbiologi har utvecklats till ett stort och dynamiskt forskningsområde med konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande tack vare nobelpristagarnas upptäckter.

– Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi visar tydligt hur viktigt det är med medicinsk grundforskning för att exempelvis kunna förstå utmaningar som sömnstörningar, depression, bipolär sjukdom och neurologiska sjukdomar, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för stiftelsen Forska!Sverige.

-----------------

Jeffrey C. Hall föddes 1945 i New York, USA. Han tog doktorsexamen i 1971 vid University of Washington i Seattle och var postdoktor vid Kalifornien Institute of Technology i Pasadena 1971-1973. Han gick med i fakulteten vid Brandeis University i Waltham 1974. År 2002 blev han associerad med University of Maine.

Michael Rosbash föddes 1944 i Kansas City, USA. Han tog doktorsexamen 1970 på Massachusetts Institute of Technology i Cambridge. Under de följande tre åren var han en postdoktor vid Edinburghs universitet i Skottland. Sedan 1974 har han varit vid Brandeis University i Waltham, USA.

Michael W. Young föddes 1949 i Miami, USA. Han tog sin doktorsexamen vid University of Texas i Austin 1975. Mellan 1975 och 1977 var han postdoktor vid Stanford University i Palo Alto. Från 1978 har han varit vid Rockefeller University i New York.


Om Forska!Sverige

Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland anat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 33 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.