2024-07-18 09:14Pressmeddelande

Debattartikel i DI & ny opinionsmätning; 77 procent vill att investeringarna i medicinsk forskning ökar

DI debattFotograf Ingvar Carlsson: Fredrik Hjerling

De statliga investeringarna på forskning inom medicin och hälsovetenskap ökade med mindre än en procent under förra mandatperioden. Med inflationen inräknad är det en minskning. En ny opinionsundersökning, som presenteras idag, visar att allmänheten vill att regeringen satsar mer på medicinsk forskning och utveckling. I en debattartikel uppmanar nu en tidigare statsminister, tidigare ordförande i Nobelstiftelsen, tidigare ordförande i AstraZeneca och Forska!Sveriges generalsekreterare regeringen att prioritera frågan.

Att medicinsk forskning och utveckling bidrar med stora värden för både hälsa och välstånd är välbelagt. Trots det, och trots att politiker uttrycker forskningens avgörande betydelse för landets välstånd, har de statliga investeringarna ökat med mindre än en procent de senaste åren. 

Det tycks råda missuppfattningar om hur vi ligger till avseende statliga investeringar i forskning och utveckling. Baserat på offentliga uttalanden över tid verkar politiker tro att Sverige håller jämn takt med andra länder avseende statliga investeringar i forskning i allmänhet och medicinsk forskning i synnerhet. Men, vi tappar mark vad gäller investeringarna och för forskning inom medicin och hälsovetenskap är ökningen så liten att den äts upp av inflationen, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

I en debattartikel som publiceras i Dagens Industri idag visar Forska!Sverige, tillsammans med en tidigare statsminister, tidigare ordförande Nobelstiftelsen och tidigare ordförande AstraZeneca, på hur viktigt det är att gamla sanningar inte står i vägen för de krafttag som politikerna behöver ta för att säkra Sveriges framtid, hälsa och välstånd.

Sammanfattningsvis konstaterar vi att det är lätt att tappa position, men svårt och dyrt att ta igen den. Vi uppmanar regeringen att inför kommande forskningsproposition och budgetförhandlingar sätta både mål och budget som gör det möjligt att återta tappad mark, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

En sådan investering har starkt stöd hos allmänheten, enligt en ny opinionsundersökning som presenteras idag. Undersökningen, beställd av Forska!Sverige och framtagen av Verian via Sifo-panelen, visar bland annat att:

  • 89 procent tycker att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning för hälsa. De viktigaste anledningarna: för att utveckla ny diagnostik och behandling, förbättra hälso- och sjukvårdssystemet, skapa bättre hälsa samt ekonomisk tillväxt och jobbtillfällen.
  • För varje krona som används till sjukvård går idag samtidigt cirka 1,5 öre till medicinsk forskning för hälsa. 77 procent av allmänheten tycker att det är ett bra förslag att öka investeringarna i medicinsk forskning till 4 öre per vårdkrona.

-------

Läs en debattartikel i Dagens Industri där delar av opinionsundersökningens resultat presenteras 

Läs Forska!Sveriges opinionsundersökning, utförd av Verian via Sifo-panelen

Se Forska!Sveriges tidigare opinionsundersökningar

Se en sammanställning av statliga investeringar i FoU inom medicin och hälsovetenskap respektive övrig civil FoU


Om Forska!Sverige

Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande stiftelse. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del. Vi driver, bland annat, föreningen "Agenda för hälsa och välstånd". Där samlas 40 organisationer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer för att under Forska!Sveriges ledning arbeta för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.


Kontaktpersoner

Anna Nilsson Vindefjärd
Generalsekreterare
Anna Nilsson Vindefjärd
Sarah Roos
Kommunikationschef
Sarah Roos
Frida Thelin
Kommunikatör
Frida Thelin